Dezumanizarea

Primesc foarte multe scrisori de la detinutii aflati in penitenciare. Sunt incarcerati pentru fapte grave sau simple greseli, erori ce i-au costat libertatea. Au de infruntat probleme cu care un om obisnuit rar se intampla sa se intalneasca. Veti spune “acesta este pretul, merita sa fie inchisi pentru faptele lor.” Nu neg acest lucru dar ceea ce vreau sa aduc in discutie este un lucru elementar, o lege ce ne opreste sa devenim o societate guvernata de haos: “Drepturile Omului”. Inchis sau in libertate, omul are drepturi, legi ce ii permit sa convietuiasca intr-o societate organizata.Cel incarcerat este condamnat sa se lupte intr-un cerc vicios; oricare ar fi motivele pentru care intra in puscarie, el va trebui sa inceapa sa gandeasca asemeni colegilor, sa se manifeste la fel pentru a-si putea pastra un anumit statut social in comunitatea in care este nevoit sa convetuiasca. Am urmarit cu mult interes, atat in plenul Camerei Deputatilor cat si in mass-media, dezbaterile legate de Legea de infiintare a Politiei Animalelor (lege pe care am sustinut-o si votat-o).

In acelasi timp, primeam pe adresa mea scrisori din penitenciarele romanesti cu probleme greu de inchipuit, oameni ce nu isi mai pot ajuta copiii aflati in spitale, copii ce sunt la randul lor “stigmatizati” cu apelativul “copii de criminali” Ce vina au acesti copii? Conform carei legi platesc ei greselile parintilor lor? Cu ce drept sunt “incarcerati” social?In mass-media sunt prezentate cazuri de violenta asupra animalelor, stiri ce ne provoaca repulsie, ce genereaza ura asupra celor care chinuiesc si ucid animale. In acelasi timp, am observat un fenomen alarmat: datorita prezentarii excesive de crime interumane, populatia tarii a capatat “imunitate” asupra actelor de cruzime si uciderii comise in randul oamenilor.Astfel incepe dezumanizarea, victimele devin in mintea privitorului fiinte non-umane. Sub acest pretext, sentimentul de culpabilitate, de respingere a violentei, ce il avem din nastere, este “diluat”, ne este mult mai usor sa acceptam realitatea violenta in care traim.
Mai mult decat atat, am observat ca o alta ramura a dezumanizarii a luat amploare. Cea xenofoba, rasiala, ridicata in slavi, din pacate, chiar ce catre cei care ne reprezinta, formatorii de opinie. Moartea oamenilor a capatat sensuri dintre cele mai inimaginabile : oameni fara adapost mor de frig pe strazi, familii intregi sunt masacrate in atentate teroriste, dependentii de droguri au posibilitatea de a-si cumpara dozele de heroina chiar in centrele de dezintoxicare, copiii abandonati de catre familiile lor plecate sa lucreze in strainatate se spanzura, oamenilor aflati in penitenciare li se incalca cele mai elementare drepturi si exemplele pot continua. Dar ei nu sunt prezentati ca oameni, ei sunt denumiti ca fiind cersetori-betivi, irakieni, drogati, puscariasi. Nu! Ei sunt oameni, fiinte asemenea noua ce au acelasi drepturi la prezumtia de nevinovatie, la ajutor social, la compasiunea semenilor lor.
Ne este mai usor sa intoarcem capul cand trecem pe langa un cersetor daca este “tigan”, ne este mai usor sa privim drama unui copil daca acesta are parintele in puscarie; aceste fiinte nu mai sunt oameni, sunt “ciori”, “copii de criminali” sau “betivani”. Daca pentru o secunda ne-am opri sa incurajam un cersetor, daca pentru un minut am incerca sa purtam o discutie cu un fost puscarias despre viata ce a dus-o incarcerat, daca am reusi sa ne smulgem o vorba de alinare…poate ca lacrima din ochii lor ar fi un inceput, o speranta ca nu ne vom transforma in ceea ce acum ocrotim cu mai mult interes decat pe semenii nostri: animale.

Deputat
Nati Meir

Astept cu interes comentariile dumneavoastra.
מודעות פרסומת

תגים:

26 תגובות to “Dezumanizarea”

 1. alina v. Says:

  Este foarte adevarat ceea ce spuneti domnule Nati Meir.Multi oameni sunt afectati si nimanui nu-i pasa.Din pacate fenomenul tinde sa se accentueze. Nu ma asteptam sa gasesc la dumneavoastra acest mod dezghetat de gandire. Aveti o bila alba. Felicitari!

  Alina Vulpasu

 2. Cristian Says:

  Romanul este rasist, dar pe langa celelalte tari europene este mic copil. Totusi, ati punctat foarte bine, din punct de vedere social si psihologic.

 3. Bibliotecaru Says:

  Poate că dacă s-ar introduce mai multe pedepse cu "muncă în folosul societăţii" s-ar obţine mai mult. La ce foloseşte societăţii dacă un cetăţean care a delapidat nişte bani (de exemplu) stă 12 ani la puşcărie cu întreţinerea plătită. Dacă ar lucra în folosul societăţii 2 zile pe săptămână, ar fi mai bine şi pentru el şi pentru societate. Dacă este recidivist, este altceva. Privarea de libertate nu scoate nimic bine dintr-un om, dimpotrivă.

  Personal aş vrea să văd o victimă a DNA dând cu mătura pe stradă decât să stea în puşcărie ca la hotel.

 4. ROBERT Says:

  Din cate stiu eu puscariasii ies la munca in agricultura…etc. Si mai sunt si platiti. Nu ii poti forta pe toti sa munceasca, cred ca s-ar incalca niste drepturi. De acord cu tine in ceea ce priveste privarea de liberate: nu va scoate niciodata ce e mai bun din om.

 5. cristian Says:

  Daca va iesi vreun politician ce a tras un tun de milioane in strada,la matura,il va linsa populatia.
  :))Niciodata nu se va intampla asa ceva.

 6. ROBERT Says:

  @cristian – Omul, oricat ar fi de cult(fie el politician, poet sau tractorist)isi distruge personalitatea in inchisoare. Faptul ca un politician ar iesi la matura in strada nu cred ca ar fi privit drept un act riscant, dimpotriva.
  Imi place totusi ideea de dezumanizare, nu ma gandisem la aspectul psihologic. Pana la urma nu toti puscariasii merita sa fie "linsati" social, cu atat mai putin FAMILIILE LOR

 7. CresceNet Says:

  Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

 8. Nati Meir Says:

  Va multumesc pentru apreciere si interesul pe care il aratati.
  Comentariile dumneavoastra dovedesc faptul ca nu sunteti indiferenti la problemele detinutilor din penitenciarele romanesti.

 9. Bibliotecaru Says:

  Pentru că văd că citiţi aceste comentarii, am să vă adresez o întrebare:
  Condiţiile din penitenciarele din România nu încalcă drepturile omului? Poate ar trebui să ne gândim de ce încarcerăm un om, ca să-l împiedicăm să mai facă rău sau ca să-l reeducăm? Sau poate din alt motiv… După ce găsim acest prim răspuns, ar trebui să facem penitenciarul astfel încât să reflecte dorinţa societăţii.

 10. Nati Meir Says:

  @Bibliotecarul

  Stimate Domn,

  La ora actuala, una dintre cele mai mari probleme in penitenciarele din Romania este supraaglomerarea, in raport cu numarul de detinuti existent. Primesc sute de scrisori in care sunt reclamate tratamentele rele si incalcari ale drepturilor omului. In aceste conditii, reeducarea de care vorbiti nu stiu in ce masura mai este posibila. Fiind singurul care se preocupa atat de mult pentru detinuti, ei continua sa imi trimita scrisori in fiecare zi, incercand sa gaseasca o cale de rezolvare.
  Nu stiu in ce masura societatea civila are cunostinta de aceste lucruri, eu le-am facut publice de fiecare data si ca dovada stau o parte din scrisorile primite postate pe acest blog.
  Romania a intrat de la 1 ianuarie 2007 in Comunitatea Europeana iar la fel cum in Comunitate detinutii au parte de conditii decente si de respectarea drepturilor ce li se cuvin, la fel si Romania trebuie sa se alinieze la aceste norme. Pentru acest lucru ma lupt si detinutii au incredere in mine.

 11. Bibliotecaru Says:

  Domnule Nati Meir.
  Sunt un simplu cetăţean care nu pot oferi ajutor nici bănesc, nici cu influenţă, decât poate cu mintea. Faptul că dumneavoastră duceţi o luptă punctuală de care nu vă deziceţi, după atâta timp, aduce multă preţuire în inima mea pentru omul Nati Meir.
  Problema penitenciarelor este aparent supraaglomerarea şi relele tratamente. Cât credeţi că ar costa 10 penitenciare noi în resurse materiale şi de timp? Credeţi că bugetul nu şi-ar permite realizarea unor condiţii civilizate? Problema este că nu se doreşte acest lucru. Este evident că la nivel de vârf politic se gândeşte, indiferent de cuvântul care iese pe gură, că puşcăria nu trebuie să fie salon de frumuseţe ca lumea să intre de drag în ea. Ca om politic ştiţi foarte bine că declaraţia politica nu este acelaşi lucru cu voinţa politică. Domnia voastră vă zbateţi în această problemă fără nici un sprijin de nicăieri. De ce? Pentru că undeva în subconştientul politic nu se doreşte să se facă nimic.
  Iată de ce consider eu că ar trebui să se studieze sociologic ce anume vrem prin închiderea oamenilor. Dacă închid oamenii între grilaje şi nu reuşim decât să-i înrăim, este grav. Apoi trebuie studiată serios şi reintegrarea în societate. Un hoţ care are o tinichea de coadă, nu va fi angajat de nimeni şi va fi silit să fure în continuare. iată de ce statul român ar trebui să se îngrijească şi de un loc de muncă pentru foştii deţinuţi.
  Ar trebui poate să existe un penitenciar modern, cu mochetă, cu pază minimă pentru cei aflaţi la prima infracţiune şi "ocna", munca silnică pentru cei aflaţi la "ultima" infracţiune.
  Eu vorbesc general şi fără sens în stabilirea soluţiei cât timp nu se studiază problema. Domnia voastră nu o să puteţi să decideţi singur în problema condiţiilor inumane ale penitenciarelor, dar sunt absolut convins că puteţi demara, ca parlamentar membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, un studio sociologic care să reflecte părerea sociologică cu privire la rostul închiderii infractorilor. Este evident că ceva se urmăreşte de la închiderea cuiva care a făcut o fraudă pe INTERNET şi altceva de la un violator, Ceva de la un condamnat de jaf şi altceva de la un condamnat pentru frauda fiscală sau luare de mită. Marea greşeală a penitenciarelor în România este că au aceleaşi unităţi de măsură pentru toţi, nu diferă decât numărul de ani.

  Eu îmi imaginez că un condamnat pentru atac electronic ar putea fi închis într-o facilitate specială în care condamnatul să fie pus să lucreze la un program pentru guvern. Visez la un politician condamnat pentru corupţie care să lucreze, tot pentru guvern, în întocmirea rapoartelor, sistematizare de legi… mă rog, la ce se potriveşte. Un hoţ de maşini să lucreze la un parc auto ca mecanic…
  Dacă condamnăm un om şi îl aruncăm într-o celulă alături de alţi infractori de acelaşi tip, practic îi oferim o vacanţă de specializare cu condiţii de mizere de cazare.
  Ideal ar fi ca cei condamnaţi să nu aibă o restrângere a drepturilor cetăţeneşti. În străinătate sunt deja câteva metode de constrângere minimă, fie că vorbim de transferarea perioadei de detenţie, pentru anumite infracţiuni fără risc major social, în ore de muncă în folosul comunităţii, pe la spaţii verzi, spitale, cămine de bătrâni, asistenţă socială; cea de a doua metodă este folosirea acelor brăţări de perimetru, practic condamnatul îşi satisface pedeapsa acasă, în condiţiile pe care şi le permite. Dacă părăseşte casa sau încearcă să-şi scoată brăţara, poliţia este alertată şi-l ridică imediat.

  Domnule Nati Meir, există acum zeci de dosar ale politicienilor care stau la coadă la DNA. Poate le spuneţi şi lor că în cazul condamnării lor ar fi mai bine să primească o pedeapsă de tipul "ia trei bătrâni în îngrijire" decât să stea în penitenciarele pe care în mod voit le-au lăsat să fie în starea care sunt.

  Până atunci, sfatul meu este să încercaţi să provocaţi din cadrul comisiei parlamentare un studiu cu acest subiect: "Ce schimbare îşi doreşte societatea de la un om care trece printr-un penitenciar?"

  Din păcate nu ştiu cum aş putea fi mai clar într-un astfel de dialog limitat la câteva fraze.

 12. Bibliotecaru Says:

  @ robert
  Muncă în folosul comunităţii înseamnă să munceşti două sau trei sau cinci zile pe săptămână şi în rest să fi liber.

  @ cristian
  Mă îndoiesc că va linşa cineva pe altcineva, ar însemna să încalce legea. Ce opreşte pe acel cineva violent să o facă şi în acest moment, se cam ştiu unde anume sunt locuinţele politicienilor? În cel mai nefericit caz să va strânge lume ca la urs şi presă ca să vadă "minunea". Dar acest lucru va fi la început. Satisfacţia de a vedea pe "vreun politician ce a tras un tun de milioane" dând cu mătura în stradă este mult mai mare decât a-i administra o bătaie. Dorinţa violenţei este născută din neputinţă. Ori dacă un om vede că acel om plăteşte corect greşeala lui faţă de societate, e OK. Cine dă un tun de milioane, trebuie să dea cu mătura de milioane… poate tot restul vieţii. Părerea mea.

 13. Nati Meir Says:

  @Bibliotecarul
  Stimate domn,
  Ati punctat bine aspectele legate de penitenciarele din Romania si imi face placere sa stiu ca exista oameni ca dumneavoastra, interesati de situatia celor din penitenciarele romanesti si care pot realiza dimensiunea luptei pe care o port pentru detinuti. Nu, nu am cedat aceasta lupta si nu o voi face, va asigur de acest lucru. Ca membru in Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale nu pot sa nu iau atitudine atunci cand vad conditiile in care cei incarcerati sunt nevoiti sa isi petreaca sentinta. Romania trebuie sa se alinieze la standardele europene in ceea ce priveste sistemul penitenciar, iar eu voi lupta pentru acest lucru.
  Ma bucura faptul ca sunteti interesat de toate aspecte si pentru mine fiecare om conteaza. De aceea, daca doriti, puteti lua legatura cu Alexandru Florea, consilierul meu politic, la nr. de telefon 0722 282 717 si va puteti expune aceste idei, puteti colabora, deoarece fiecare parere este importanta iar eu tin cont de fiecare om in parte care dovedeste ca ii pasa.

 14. Anonymous Says:

  Vreau sa comentez , cateva aspecte privind asa numitele penetinciare ele romaniei . Vreau sa stie toata lumea , in cazul in care nu stie , ca este un dezastru in penetinciarul rahova care ii si mai spune "de maxima siguranta" . Ce siguranta? a cui? e siguranta doar celor care lucreaza pentru penetinciare , in rest e mai rau decat in evul mediu. Cunosc foarte bine situatie din penetinciarul rahova si anume situatia "traficului de droguri"!
  Vreau sa zic ca se face trafic mai rau decat in libertate . Cica esti inchis ca sa nu mai faci trafic de droguri si acolo castigi mai bine decat ai fi in libertate . Si mai grav decat atat este faptul ca multi detinuti au scapat de viciul asta prostesc cat au fost in libertate , s-au supus la fel si fel de tratament si cand in sfarsit a reusit sa se integreze in sociatate , justitia romana il arunca in puscarie …. amuzant nu? Zici ca suntem in filme de actiune , dar va inselati este o realitate dura si care multi dintre noi sau din cei care fac justitia nu le cunosc .
  As vrea sa vad un politician , sau un judecator care incalca legea sa fie bagat la puscarie , si sa stea acolo cel putin o saptamana , sa vada cum e ? dar sa stea cu oamenii de rand , nu separat , sa doarma in camera cu inca 9 detinuti , sa manance mancarea pe care o da penetinciarul , sa stea cu frica ca numai apuca ziua de maine , sa i se fure tot ce are , si dupa o saptamana sa vedeti dragi cititori cate legi vor fi schimbate .
  Din cate stiu eu nici un om mare din stat nu a facut puscarie , desi e mai vinovat decat cel care omoara , pentru ca unii oameni de stat comit foarte multe "crime" , isi maresc contul bancar pe banii nostri si ei toata ziua stau bine mersi pe un fotoliu si apasa pe un buton care scrie "voteaza" , si ei apasa desi habar nu au ce voteaza.!!!!!!!
  As scrie foarte multe , despre penitenciarul rahova , dar degeaba , ca oricum nimeni nu-si bate capul . Ca la noi in tara , judecatorii dau sentintele dupa cum se trezesc de dimineata , sau daca au si ei ceva din asta .
  Ceea ce nu inteleg eu este cum se desfasoara un proces?
  Sa va explic ceva , Un proces dureaza un sfert de ora , si in acest sfert de ora se decide soarta unui om , care poate este nevinovat.
  Sunt atatea lucruri prin care poti sa pedepsesti un om fara sa-i iei libertatea , sunt atat de multe , dar la noi cum justitia romana este foarte comoda , au ales cea mai simpla cale si cea mai ieftina "Il bagam la puscarie" , caci nu-i costa nimic . In loc sa faca centre de reeducare , centre de reabilitare , centre de pshioterapie , in care sa fie tratati ca niste oameni . Pana si pentru animale s-a facut legea dar oameni nu, noi nu meritam nimic , niciodata . IMPORTANT ESTE SA TRAIASCA FOARTE BINE CONDUCEREA STATULUI ROMANESC IN REST DUMNEZEU CU MILA !NU-I ASA DRAGII NOSTRI CONDUCATORI????

 15. Nati Meir Says:

  Stimate Domn

  Apectele pe care le expuneti dumneavoastra exista in foarte mare parte, mai mult decat atat, nu doar Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova este confruntat cu aceste probleme, sunt mult mai multe cazuri de penitenciare. Supraaglomerarea si mai ales numarul mic de centre de reabilitare si consiliere in raport in numarul detinutilor sunt doar cateva dintre problemele cu care Domnul Deputat Nati Meir se lupta singur si va continua sa o faca pana cand aceste probleme vor fi rezolvate, pana cand vom putea spune ca avem conditii europene in ceea ce priveste situatia detinutilor. Si o va face! Deoarece stie toate aceste lucruri, a fost in foarte multe puscarii, a vazut starea in care sunt si situatiile cu care detinutii sunt nevoiti sa se confrunte zi de zi.
  Aveti dreptate, este foarte greu pentru cineva care nu a pasit niciodata intr-o puscarie sa inteleaga cu ce se confrunta cei intemnitati, dar odata ajunsi acolo sa vada cum traiesc detinutii isi vor schimba radical punctul de vedere. De aceea, puteti avea incredere in Domnul Deputat Nati Meir ca va continua sa se lupte pentru toate aceste probleme.

  Alexandru Florea
  Consilier politic

 16. Bibliotecaru Says:

  Aş vrea să provoc o dezbatere pe:
  http://giconet.blogspot.com/2008/01/d-doamne-s-nu-fie-proti.html

 17. anna Says:

  nu e bine deloc ce se intampla cu detinutii,trebuie intelesi si ajutatii,

 18. Anonymous Says:

  domnule ati auzit ca le dau drumul la detinuti din alte tari la romani cum naiba vine asta ca nu mai are statul finante ,dar la copii nostri cum are statul roman sa-i tina la detentie va rag sa-mi explicati le dau drumul la talhari ,la criminali cum vine asta nu mai pot gandi cum trebuie la ai nosti nu da statul nimic ii lasa ca sa-si bata joc toti militieni de ei ca toti sunt mai presus de lege dar sa lasam asta decret nu sa da codukl penal nu sa votat ca nu are statul finante auzi oameni bunii

 19. Anonymous Says:

  domnule nati meir ce se mai aude de codul penal sa-u de decret detinuti daca stiti ceva va rog sa-mi raspundeti dar cum nu avem ministru al justitie la ce sa ne mai asteptam va rog sa-mi raspundeti ca nu mai am rabdare baiatul meu mai are de executat 5 luni si vine acasa si sa dea domnul dumnezeu sa raman penitenciarele goale sa vedem pe cine mai bat mascati si militeni eu imi doresc sa se bat intre ei si sa ramana acolo pe veci ca nu am vazut atatea rautate . multumesca

 20. Nati Meir Says:

  Domnule Anonim am luat cunotinţă despre frământările tale în legătură cu apariţia noului Cod Penal, ori a unui Decret de graţiere emis de şeful statului şi pot să-ţi spun doar că nu există încă nici o decizie concretă în acest sens, însă trebuie să şti că eu, în calitatea pe care o am de parlamentar, depun în continuare eforturi pentru susţinerea cauzei deţinuţilor din România.
  Alte eventuale aspecte rog sa le comunicati consilierului meu politic dl. Trandafir Romeo la te. 021/2109177

 21. Anonymous Says:

  ce se mai aude de codul penal sau decret detinuti mai sunt sperante multumesc

 22. ioly Says:

  domnule nati va rog daca ma puteti ajuta sa-i pot lua lui mama un carucior rulan este foarte bonlava si nu a mai iesit din casa de 4 ani nu am posibilitatea sa-i cumpar va multumesc astep raspuns ionica din bucuresti 0727126278

 23. Anonymous Says:

  domnule nati sa amanat codul penal pentru 1 septembrie 2009 ce manevre mai pregatesc parlamentari

 24. Anonymous Says:

  cand se vor ma elibera puscarile donule stimat ca basescu tot amana codul penal madalin

 25. Dacus Says:

  Dezumanizarea(bine remarcata de Dvs) a inceput odata cu lovitura de stat din 1989. Cei care au organizat lovitura de stat pregatind revolta populatiei prin infometare si restrictii aberante, au adus si tzara la acest nivel de dezumanizare dupa contra-revolutia din 1989. Oamenii se dezumanizeaza cand asteapta sa li se dea de pomana, cand sunt obligati sa se intretina sau sa se imbogateasca prin cersit. Cum stiu eu, un individ, ca daca dau unui cersetor un ban si toti ceilalti dau aceluiasi cersetor, nu ramane alt cersetor infometat ? De unde stiu eu care cersetor este mai amarat si care mai "instarit" ca sa le dau diferentiat si sa nu-i nedreptatesc pe unii in favoarea altora ? La fel si la actiunile de caritate, unii primesc mai mult si altii mai putin. Este drept ? Unii vor fi discriminati fata de altii pentru ca un individ sau un ONG nu are privire de ansamblu asupra intregii tari. Nu individul sau unul sau mai multe ONG-uri pot rezolva problemele sociale. Trebuie o revolutie(nu precum contra-revolutia din 1989) in care sistemul sa se adapteze societatii respective. La noi numai statul ar putea rezolva problema sociala. El trebuie sa recenzeze toata populatia, sa stie care are servici si care nu are, cati copii are, ce le da sa manance, care merge la scoala si care nu merge, trebuie evidente stricte. Trebuie sa se stie cine s-a nascut, daca are certificat de nastere, daca a implinit 7 ani a meers la scoala ? Daca a implinit 14 ani si-a scos buletin ? Daca are 16 ani este la scoala sau si-a luat servici ? Ar trebui o revolutie informationala in Rom^nia pentru a rezolva cerintele de mai sus. Asta nu-i dictatura ci grija fata de om. Unii din noi nu putem avea grija de noi sa fim in randul lumii, dovada sunt cersetorii. Nu suntem animale sa ne sfasiem unii pe altii, care este mai tare il doboara pe celalalt. Asta doreste statul nostru democratic, sa nu se implice si oamenii sa se razboiasca unii cu altii, care pe care. Repet, nu suntem in jungla, nu suntem fiare sa ne mancam unii pe altii. Dar cam astea vor guvernele post decembriste. Ca sa administrezi bine o tara trebuie o buna politica si bune evidente. Eu sunt un amarat de pensionar, n-am cum sa verific, dar intrebati si Dvs la primarii daca registrele de stare civila din Romania (registrele de nasteri, casatorii, decese) sunt implementate intr-un sistem informational. Dupa cate stiu eu, nu exista asa ceva. Si suntem in secolul XXI. Ce este asa complicat ? Daca ai un fisier cu toate nasterile din comuna respectiva si la inceputul anului scolar scoti lista celor care au implinit varsta de 7 ani si o compari cu lista celor inscrisi in clasa a I-a, vei gasi imediat pe cei ce nu si-au dus copii la scoala. Comparatia se poate face si automat, prin simple proceduri informatice. Un simplu exemplu.
  Sunt sceptic in a crede ca se poate rezolva ceva cu puscariile sau cu detinutii. Trebuie eliminate cauzele si nu efectele. Este totusi mai usor sa previi decat sa vindeci. De la lovitura de stat din 1989 s-a ales un drum gresit pentru Rom^nia, desi poate bun pentru unii sau altii. De aceea sa nu se supere Dl deputat Nati Meir, dar sunt sceptic ca va rezolva ceva in Rom^nia in conditiile date, actuale. Ii urez totusi succes !
  PS. Scuze daca am cam fost confuz in exprimare.

 26. Dacus Says:

  Un anume Cristian spune ca "rom^nul este rasist" dar chipurile este mic copil pe langa rasistii din alte tari. Uite eu sunt rom^n si toata familia mea suntem din rom^ni si toate cunostintele mele de cand m-am nascut si pana acum nu mi-au aratat si nici dovedit ca sunt rasiste. De unde ai scoso pe asta cu rasismul rom^nilor ? Din ziare ? Daca ai scos din ziare, te cred, dar ori nu esti din Rom^nia ori nu esti rom^n roman ci poate minoritar maghiar sau basarabean de-al lui Voronin care abea astepta o asa declaratie ca sa clameze inca o data ca Rom^nia este un stat fascist. Asa ca nu va suparati, nu mai generalizati la intregul popor ceea ce spune Vadim, pentru ca generalizand dati dovada ca aveti chiar Dvs o problema cu sovinismul si rasismul punandu-i pe toti rom^nii in aceeasi oala.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s


%d בלוגרים אהבו את זה: